Walk into the Light wandeling Vlissingen moet suïcide bespreekbaar maken

Vanuit de duisternis samen de weg inslaan van het licht

Walk into the Light wandeling Vlissingen moet suïcide bespreekbaar maken

VLISSINGEN – Op suïcide rust nog altijd een taboe. Mensen die met gedachten aan zelfdoding worstelen, maar ook nabestaanden hebben nog vaak het gevoel dat het er niet over kan en mag gaan. Maar dat mag wel, vindt Pietje Baartmans. Daarom haalt ze op 5 september de Walk into the Light wandeling naar Vlissingen.

Wendy de Jong 27-08-22, 09:51

Vrijdag 10 september is het World Suicide Prevention Day. De week voorafgaand aan die dag staat daarom in het teken van suïcidepreventie. Stichting 113 Zelfmoordpreventie trekt er dan op uit om diverse projecten en organisaties door heel Nederland te bezoeken en aandacht te vragen voor het onderwerp. Vorig jaar begon die ‘roadtrip’ met de eerste Walk into the Light wandeling door de duinen van Katwijk. Dit jaar krijgt die wandeling navolging in acht andere provincies, waaronder Zeeland. 

Zeeland voert de boventoon

Baartmans werkt voor de Zeeuwse herstelwerkgroep Stichting HerstelTalent en woont in Vlissingen. Toen ze werd benaderd over het organiseren van een Walk into the Light wandeling in Zeeland, hoefde ze niet lang na te denken. ,,In lijstjes over zelfdoding in Nederland voert Zeeland nog altijd de boventoon. Dat moet anders.” Als ervaringsdeskundige weet ze als geen ander hoe belangrijk het is om over suïcide te praten. ,,Ik heb dertig jaar lang met zelfmoordgedachten geworsteld. Dat kan zo verstikkend zijn. Door het te delen met mijn man, voelde ik me minder alleen. Hij wist vaak te filteren wat ik in mijn gedachten heel groot had gemaakt. Nu het weer goed met mij gaat wil ik anderen graag hoop geven.”

Baartmans vindt dat het taboe van zelfdoding af moet. Want mensen die worstelen met gedachten aan zelfdoding of die daardoor een naaste zijn kwijtgeraakt, hebben vaak het gevoel dat er niet over gesproken kan en mag worden. ,,Maar het is er en dus moeten we het er wel over hebben”, vindt de Vlissingse. Daarom wil ze een ieder in Zeeland die worstelt met suïcidegedachten of die iemand is verloren door zelfdoding uitnodigen om in de vroege uurtjes van 5 september mee te wandelen met de eerste Walk into the Light Wandeling in Zeeland. 

Ontbijt op het strand

Verzamelen gebeurt op 5 september om 05.30 uur op de parkeerplaats bij het Nollebos aan de President Rooseveltlaan. Vanuit daar wandelt het gezelschap over goed begaanbare paden ongeveer vier kilometer. Op het strand wordt dan terwijl het licht wordt ontbijt geserveerd. Baartmans zal gedichten voordragen en ook een nabestaande van iemand die suïcide heeft gepleegd, komt aan het woord. ,,Hopelijk biedt het mensen een sprankje hoop en kunnen zij daardoor de deur iets open zetten.”

De kosten voor de wandeling bedragen vijf euro. Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.walkintothelight.nl.

Bron: PZG/Walcheren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.